skip to Main Content
Financiële Eindejaarstips 2021

Financiële eindejaarstips 2021

Het jaar loopt alweer op zijn einde! We maken ons klaar om de balans op te maken, en om met goede moed een nieuw jaar in te gaan. Met deze financiële eindejaarstips sluit je het jaar af met flinke besparingen. 

Financiële eindejaarstips

Door slim naar je jaarafsluiting te kijken, kun je wellicht nog wat kosten en belastingen wegschrapen. Dat geldt zowel voor privé als zakelijk. Dat is nog eens een fijn lijstje!

Bespaar met fiscaal partnerschap

Als je een fiscaal partner hebt, mogen jullie zelf bepalen wie welke aftrekposten als hypotheekrente en box 3 vermogen aftrekt. 

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen:

 • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.
 • Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
 • Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen.
 • Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Je bent niet altijd automatisch elkaars fiscaal partner wanneer je gaat samenwonen. Zijn jullie getrouwd, of heb je een geregistreerd partnerschap, dan ben je elkaars fiscaal partner. Is dat niet het geval, dan ben je elkaars fiscaal partner als je:

 • Samen een kind hebt
 • Een kind van de ander hebt erkend
 • Bij een pensioenfonds ben aangemeld als pensioenpartners
 • Samen eigenaar bent van een woning waar je allebei woont
 • Beide meerderjarig bent en een minderjarig kind op hetzelfde adres ingeschreven hebt

De makkelijkste manier om fiscaal partnerschap te regelen is via een samenlevingscontract. Heb je vragen over fiscaal partnerschap, of over hoe je dit wordt? Wij kunnen je alles vertellen over de fiscale gevolgen.

Haal aftrekposten naar voren

De aftrek van persoonsgebonden aftrekposten wordt steeds verder beperkt in 2022 en 2023. Persoonsgebonden aftrekposten leveren nu (in 2021) nog maximaal een aftrek van 43% op als uw inkomen in de hoogste schijf valt. Dit is vanaf € 68.507. De aftrek wordt volgend jaar (2022) verder beperkt tot 40% en vanaf 2023 geldt er een maximale aftrek van 37,05%. Tip.  Dit betekent dat het lonend is om deze aftrekposten zo mogelijk in de tijd naar voren te halen als u met uw inkomen in de hoogste tariefschijf valt, zoals het renoveren van uw gebit of de aanschaf van een medisch hulpmiddel.

Besparen op de hypotheek: stort extra

Bij extra storten of bijstorten leg je extra geld in op je spaarpolis of bankspaarrekening. Hiermee gaat je spaarpremie of spaarinleg omlaag, of wordt de looptijd korter. En over het bedrag dat je extra stort krijg je dezelfde rente als van je (bank)spaarhypotheek. In principe levert de extra inleg in de bankspaarrekening dubbel wat op: de rente van een bankspaarrekening is eigenlijk altijd hoger dan van een spaarrekening. Daarnaast bespaar je belasting in box 3 wanneer je meer box 3 vermogen hebt dan vrijstelling.

Huis verkopen met overwaarde, wacht tot 2022

De overwaarde op de verkochte woning dien je in je nieuwe huis te stoppen. Maar heb je je woning al verkocht, maar nog geen nieuw huis? Wacht dan met de overdracht tot in het nieuwe jaar. Staat de overwaarde namelijk op 1 januari 2022 op je bankrekening, dan moet je er vermogensrendementsheffing over betalen. En dat is zonde!

Verlaag je hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Nog steeds. Deze voor langere tijd vastzetten kan dus enorm gunstig zijn. Dan is de kans bestaat dat je een boete moet betalen, meestal in de vorm van boeterente. In de meeste gevallen is de boeterente aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting: de boete is in principe namelijk vooruitbetaalde rente. Het belastingvoordeel van de aftrek zal in de komende jaren verder worden teruggebracht. Nu aftrekken van toekomstige rente is dan ook in de meeste gevallen gunstig.

De jubelton opmaken

De ‘jubelton’ bestaat sinds 2013. Destijds was deze éénmalige hoge vrijstelling, de ‘verruimde vrijstelling schenkbelasting eigen woning’ vooral bedoeld als instrument om de wankelende huizenmarkt een duw in de rug te geven. Maar de tijdens de kredietcrisis onder water geraakte huizen staan allang weer op het droge. Toch bestaat de regeling nog steeds, en is het vrijgestelde schenkbedrag zelfs opgelopen tot 103.643 euro. Heb je in 2019 een jubelton-schenking gekregen, dan is het belangrijk dat je deze voor 1 januari 2022 hebt besteed aan de eigen woning. 

Laat geld op de zakelijke rekening staan tot na 1 januari

Dit is één van de financiële eindejaarstips voor ondernemers. Je ondernemingsvermogen hoef je ook als ondernemer voor de inkomstenbelasting niet aan te geven in Box 3 voor de inkomstenbelasting. Het is immers geld dat je voor je onderneming nodig hebt als werkkapitaal of als reservering voor investeringen. Dat betekent niet dat je er geen belasting over betaalt: de rente die je over je ondernemingsvermogen krijgt, telt mee met de winst. Nu de rente zo laag staat, is dat bijna altijd gunstiger dan de vermogensheffing in Box 3. Stel dat je 2 procent rendement maakt over de 10.000 euro die je in je onderneming hebt zitten. Je winst is dan 200 euro. Daar mag je eerst de 14 procent MKB-winstvrijstelling van aftrekken, zodat nog 172 euro resteert. Vervolgens betaal je daar dan maximaal 52 procent over, wat neerkomt op 89,44 euro.

Financiële eindejaarstips: Doe belastingaangifte

Belastingaangifte kun je nog jaren later doen. Als je een keer niet het hele jaar hebt gewerkt, of bijvoorbeeld kinderen heeft, kan dat een teruggave betekenen. Dus het is de moeite waard om het te doen. Het kan voor het jaar 2016 nog tot en met 31 december 2021.

Spaartaks beperken

Spaartaks, vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing bepaal je over belastbaar vermogen dat je bezit. Dit wordt gemeten op 1 januari. Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650 aan spaargeld of beleggingen hebt, hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. Daarboven dus wel. Het heeft dan ook voordelen om zo min mogelijk belastbaar vermogen te hebben op die datum. Daar zijn een aantal tips voor:

 • Betaal grote uitgaven nog dit jaar
 • Betaal je zorgpremie vooruit (je kunt kiezen of je deze per maand of per jaar betaalt)
 • Doe een belastingvrije schenking
 • Leg extra premie in op een (bank)spaar- of beleggingshypotheek
 • Doe aan pensioenopbouw en stort geld in een lijfrente (banksparen)
 • Ga door met levensloopregeling

Hulp nodig met de uitvoering van de financiële eindejaartips?

Uiteraard kunnen we je bij Hafima helpen met deze handige bespaartips, zoals deze financiële eindejaarstips. En trouwens ook in 2022! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top