skip to Main Content
Een Zakelijke Lening: Hoe En Wat

Een zakelijke lening: hoe en wat

Een zakelijke lening is een financiering die je aantrekt voor je bedrijf. Je sluit de financiering af bij een kredietverstrekker en betaalt deze terug met rente, over een vooraf bepaalde looptijd. Er bestaan kortlopende en langlopende zakelijke leningen. Je kunt ook geld lenen bij een particulier. Hoe zorg je ervoor dat een zakelijke lening dat ook daadwerkelijk is?

Zakelijke lening bij de bank

Zakelijk lenen wordt steeds lastiger voor de gemiddelde ondernemer. Dat is sinds de Corona crisis nog erger geworden. Maar liefst driekwart van alle aanvragen voor leningen bij de bank worden afgekeurd. Terwijl een zakelijke lening soms net datgene kan zijn dat je onderneming naar een hoger niveau tilt. Daarom gaan veel ondernemers kijken naar andere mogelijkheden, zoals crowdfunding, direct lending of lenen bij een particulier. 

Wanneer is een lening zakelijk?

Als de Belastingdienst vindt dat sprake is van ‘niet-zakelijk handelen’, bijvoorbeeld omdat de rente te laag of te hoog is, kan dat gevolgen hebben. Bij leningen van particulier aan particulier kan een niet-zakelijke rente fiscaal gezien leiden tot het standpunt dat een verkapte schenking heeft plaatsgevonden. Aan de geldlener bij een te lage rente, aan de geldschieter bij een te hoge rente. Dat kan weer leiden tot de heffing van schenkbelasting. Gaat het om een lening van de BV, dan kunnen de gevolgen nog ingrijpender zijn. Dus hoe zorgen we dat de rente ‘zakelijk’ blijft?

Rente over de lening

De rente die je betaalt over je bedrijfsfinanciering verschilt van tijd tot tijd, maar varieert ook tussen leendiensten, en bijvoorbeeld tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet:

  • Rente zakelijke lening: Je betaalt een vast rentepercentage over het openstaande leenbedrag.
  • Rente zakelijk krediet: Met een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Het percentage is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank.

Geld lenen bij een particulier

Geld lenen bij familie en/of vrienden noemen we ook wel een onderhandse lening, omdat het in feite een lening is die niet ‘openbaar wordt aangeboden’. Je kunt de gemaakte afspraken vastleggen bij een notaris. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Ook moet je een bedrag als rente afspreken/ Van de Belastingdienst moet je namelijl een marktconforme rente betalen, anders wordt het gezien als een schenking. In de rente zitten logischerwijs altijd wat marges, dus je zult iets goedkoper uit zijn.

Hoeveel rente is marktconform voor een zakelijke lening

Je mag 25% afwijken van de rente die kredietverstrekkers vragen. Hoeveel dit rentepercentage is, verschilt per jaar. Als kredietverstrekkers 8% vragen, moet je dus minimaal 6% rente afspreken bij een onderhandse lening. Er is wel een maximum rente aan een onderhandse lening verbonden: die bedraagt 10%.

Meer informatie over zakelijk lenen

Wil je eens laten doorberekenen wat je kwijt bent aan een zakelijke rekening, of eens sparren met onze consultants? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top