skip to Main Content
Financiële Tips Voor ZZP’ers

Financiële tips voor ZZP’ers

Als freelancer of ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) ben je zelfstandig ondernemer. Je bent eigen baas en hebt de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Dat is natuurlijk heel prettig! Je hebt echter ook de verantwoordelijkheid over alles, zoals bijvoorbeeld over je financiën. Met deze tips is dat voor jou geen probleem.

Bepaal je tarief als ZZP’er

Elke freelancer – van schrijvers tot grafisch ontwerpers tot ingenieurs – moet weten hoe ze hun werk moeten prijzen. Sommigen kiezen voor een uurtarief, terwijl anderen de voorkeur geven aan een projecttarief. Beslissen wat je rekent als ZZP’er is een van de eerste stappen om ervoor te zorgen dat je een levensvatbaar freelance pad inslaat. Tips:

  • Bereken je kosten
  • Maak een werkschema (hoeveel uren ben je kwijt aan een opdracht)
  • Stel een minimum vast

Kijk ook eens naar wat anderen in jouw branche doen. Zo kun je een marktconform tarief kiezen.

Zorg voor een spaarpotje

Idealiter zou je dit samenstellen voordat je volledig onafhankelijk wordt van een werkgever, maar zelfs als je de overgang al hebt gemaakt, zou dit je prioriteit moeten worden. Hoewel het van je persoonlijke situatie afhangt, raden de meeste financiële planners aan om voor minstens zes maanden genoeg te sparen – voor zowel je persoonlijke als je zakelijke uitgaven. Zo ben je voorbereid op tijden waarin het moeilijker is om aan werk te komen en voorkom je dat je een klus aanneemt waar je je niet goed bij voelt, alleen omdat je wanhopig op zoek bent naar werk.

Houd zaken en privé gescheiden als ZZP’er

Houd je zakelijke financiën gescheiden van je persoonlijke financiën. Open 2 zakelijke rekeningen. Gebruik een van de rekeningen als lopende rekening en de andere om te reserveren voor jaarlijkse uitgaven, reserveren van BTW en afschrijvingen. Doe geen privébetalingen met je zakelijke rekeningen of andersom. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de boekhouding bij te houden.  

Reken je kosten goed door

Wanneer ZZP’ers voor het eerst beginnen, rekenen ze vaak te weinig aan omdat ze geen rekening houden met alle zaken die hun vroegere werkgever dekte. Nu je zelf ondernemer bent, moet je je tarief hoog genoeg vaststellen en genoeg werk krijgen om de kosten te betalen die je zelf moet dekken.

Enkele kosten waarmee je rekening moet houden bij het vaststellen van je tarieven als ZZP’er:

  • Ziektekostenverzekering (en levensverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering) 

Je werkgever betaalde eerder een deel van je ziektekostenverzekering, dus je moet er rekening mee houden als je je budget opstelt. En zelfs als je jong bent, zou het in veel gevallen zonde zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te negeren. Als vrije beroepsbeoefenaar komt er geen geld binnen als je niet werkt, en als er een ongeluk zou gebeuren (of je breekt je hand, waardoor typen een moeizaam proces wordt) heeft die verzekering echt wel zin.

  • Pensioen

Of je nu hoopt nooit meer te stoppen met werken of ervan droomt om op je 35ste met pensioen te gaan, je moet je voorbereiden op de dag dat je geen inkomen meer binnenbrengt. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

  • Sparen

Zorg er ten slotte voor dat je op een zodanige manier budgetteert dat je wat geld opzij kunt zetten voor de aankopen die je in de toekomst wil of moet doen.

  • Belastingen

Belastingen kunnen sterk verschillen afhankelijk van jouw eigen situatie, maar als algemene vuistregel geldt dat je minstens 25% van elke eerste betaling opzij moet zetten voor belastingen om er zeker van te zijn dat je niet wordt overvallen door een forse rekening in een blauwe envelop. Hier is het hebben van een goede administratie van essentieel belang.

Neem een goede boekhouder in de arm

Een boekhouder of accountant kost geld. Maar het kan je enorm veel kopzorgen besparen. Een slimme accountant kan je vaak ook weer geld besparen, want hij of zij kent vast (legale!) trucs die jij zelf nog niet kende. Je kunt alles uit handen geven, maar ook een deel zelf doen, zoals elk kwartaal je eigen omzetbelasting indienen en zelf alle facturen sturen. Vraag je accountant advies over belastingen en vergeet ook de BTW niet.

Verdeel je tijd over klanten en projecten

Hoewel consistent werk van één klant een welkome stabiliteit biedt, kan het je ook afhankelijk maken van één opdrachtgever. Verdeel je opdrachten over verschillende klanten en bouw zo verder aan je klantenbestand en reputatie. Als er dan iets gebeurt met je  vetpotje, is er niet direct paniek.

Plan als ZZP’er voor ups en downs

Freelancen gaat financieel vaak alle kanten op: je verdient waarschijnlijk van maand tot maand heel verschillende bedragen, afhankelijk van het aantal opdrachten dat je krijgt. Zelfs als je verdiensten in het algemeen groeien, zal dit misschien nooit veranderen. Dus in plaats van je productieve periodes als “normaal” te beschouwen en al het andere als een toevalstreffer, moet je de tragere maanden als onvermijdelijk beschouwen en daarop anticiperen door een realistisch beeld te krijgen van je gemiddelde inkomen.
Wat verdiende je vorig jaar? Deel dat door 12 en je hebt je gemiddelde maandelijkse inkomsten. Ben je al langer ZZP’er? Bereken ook die jaren en kijk naar de cijfers. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top