skip to Main Content
Hoeveel Geld Is Nodig Voor Je Pensioen?

Hoeveel geld is nodig voor je pensioen?

Of je nu op je 67e met pensioen gaat, langer moet doorwerken of al van plan bent om eerder je werkkleding aan de wilgen te hangen: voor je pensioen is geld nodig. Dat is als aanvulling op je AOW. Hoeveel heb je nodig om comfortabel van je oude dag te genieten? Lees er alles over.

Hoeveel geld moet je sparen voor je pensioen?

Er zijn natuurlijk tal van antwoorden op deze vraag, want het antwoord is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dingen die van invloed zijn op het antwoord:

 • Heb je/jullie een koophuis?
 • Heb je een aanvullend pensioen?
 • Hoeveel geld heb je maandelijks nodig om (comfortabel) te leven?
 • Heb je een (werkende) partner? Thuiswonende kinderen?

Een veelgebruikte maatstaf is dat je na je pensioen nog 70% van het huidige inkomen nodig hebt. Dat betekent dat je bij een netto-inkomen van €4.000 per maand, na het pensioen €2.800 netto per maand nodig hebt. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Een afbetaald huis zorgt bijvoorbeeld voor lagere lasten, terwijl voor plannen om veel te gaan reizen wellicht juist meer geld nodig is. Bij Hafima rekenen we je graag voor hoeveel geld je in jouw situatie nodig hebt.

Houd rekening met uitgaven, inflatie maar ook rendement

Het is verstandig om je uitgaven eens op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld je gemiddelde uitgaven van de afgelopen paar maanden. Denk aan uw woonlasten, boodschappen, vervoer, vakanties en hobby’s. Volgens het Nibud zijn dit de belangrijkste kosten per maand voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar. Kijk ook wat hier na het pensioen eventueel aan verandert.

Uiteraard krijgen alle inwoners van Nederland ook AOW. Voor een echtpaar kan dit oplopen tot 21.000 euro per jaar. Dat is meestal niet genoeg, maar wel mooi meegenomen. In principe kun je zelf een grove berekening maken van wat je nodig hebt, maar we raden aan dit ook onder ogen van een financieel specialist te brengen.

Zo kun je globaal berekenen wat je nodig hebt voor je pensioen:

 • Hoeveel pensioen wil je hebben?
 • Trek hier de AOW vanaf en eventuele geïndexeerde pensioendelen uit loondienst
 • Vermenigvuldig het bedrag vanwege inflatie
 • Trek hier niet-geïndexeerde pensioendelen vanaf
 • Houd bij het overgebleven bedrag rekening met mogelijke belasting in Box 1/Box 3

Laat het doorrekenen met professionele modellen

Het is best een belangrijke vraag om te beantwoorden: hoeveel geld heb ik nodig voor mijn pensioen? Het kan zelfs mede bepalen wanneer je bijvoorbeeld met pensioen kunt. Het is dan ook een goed idee om dit goed door te (laten) rekenen, waarbij rekening wordt gehouden met veel verschillende factoren. Er is al wat voor werk dat je kunt doen, dingen waar je over kunt nadenken:

 • Ga na wat je nu verdient
 • Bedenk wat je na je pensioen nodig zult hebben (in het algemeen wordt uitgegaan van eerdergenoemde 70%, maar dat is niet voor iedereen voldoende)
 • Bedenk wanneer je zou willen stoppen met werken, zodat je weet hoe lang je nog hebt om het benodigde geld bij elkaar te sparen.

Hoe belangrijk is het om over je pensioen na te denken?

Het is financieel verstandig om te weten hoeveel je later nodig hebt. Hoewel je geen salaris meer ontvangt als je met pensioen gaat, blijft de noodzaak tot een inkomen bestaan. Als je hier nog steeds niet over na wil denken, overweeg dan eens de volgende drie dingen:

 • Mensen leven steeds langer. Hierdoor zal het aantal jaren dat je een pensioeninkomen nodig hebt ook toenemen.
 • Mensen hanteren vaak een hoge levensstandaard die ze ook na hun pensioen willen blijven ervaren. Door inflatie worden producten en diensten duurder en is er meer inkomen nodig om dezelfde levensstandaard te blijven hanteren.
 • Veel mensen willen van hun vervroegd pensioen profiteren nu ze nog kwiek en energiek genoeg zijn om te reizen, of gewoon de verloren tijd inhalen met hun (dure) hobby’s die ze voor hun pensioen aan de kant hadden gezet. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging het rustiger aan te doen. Dit vertaalt zich vaak in een verminderd verlangen om geld uit te geven. En dan zijn er tegen het einde van ons leven nog een aantal medische kosten waar we waarschijnlijk mee te maken zullen krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top