skip to Main Content
Wat Is Beter: Beleggen Of Meedoen Aan De Loterij?

Wat is beter: beleggen of meedoen aan de loterij?

Leven in rijkdom, het liefst op een jonge leeftijd: we fantaseren er allemaal wel eens over. Daarom kopen bijna 3 miljoen Nederlanders jaarlijks loten voor de loterij. Aan de andere kant kunnen we ons geld anders inzetten, namelijk door het te beleggen. Wat is dan beter, waar heb je meer kans om je spaarrekening te vullen: beleggen of meedoen aan de loterij?

Meedoen aan de loterij: een abonnement

Je ziet dat veel mensen een abonnement hebben op een loterij, bijvoorbeeld op de Staatsloterij of de Postcodeloterij. Bij deze mensen wordt er doorgaans maandelijks automatisch geld van de rekening afgeschreven. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je niet dat lot hebt gekocht met het winnende nummer. Of nog erger, dat het winnende lot in jouw straat valt.

Hoe groot is de kans om te winnen in de loterij?

De statistische kans op het winnen van een prijs wordt vaak vertaald als ‘winkans’. Deze winkans geeft de kans op het winnen van een prijs weer, maar niet op welke prijs. Een prijs lager dan het aankoopbedrag van het lot, wordt dus ook als prijs gezien. Terwijl dat natuurlijk niet heel lucratief is.

De hoofdprijs is de reden dat de meeste mensen meespelen met de loterijen. De kans dat je de hoofdprijs wint, is ontzettend klein: bij de Postcodeloterij is dat 1 op 245.000, bij de Vriendenloterij 1 op 510.000 en bij de Staatsloterij zelfs 1 op 2,7 miljoen. De grootste kans dat je winst maakt, heb je volgens de Consumentenbond bij ‘Krasloten 24 Karaat Cash’. De kans dat je een prijs wint die hoger is dan je inleg is daar 1 op de 4,8.

Rendement beleggen of meedoen aan de loterij

Het rendement op meespelen met de loterijen is dus niet zo hoog. Beleggen is echter ook niet zonder risico. Maar door het slim aan te pakken en op veilig te spelen, is er wel meer kans op rendement. Het gaat gestager, en je hebt minder kans op een grote klapper dan in de loterij. Maar ja, we zagen al dat die kans sowieso heel klein is. Zeker met een lange adem bij het beleggen in een beleggingsfonds is kun je de jaren met verlies vaak nog wel compenseren, zodat je uiteindelijk nog steeds geld verdient. Misschien niet genoeg om nooit meer te hoeven werken, maar je geld is niet weg.

Een beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is een speciale bankrekening waarmee je beleggingsfondsen en/of aandelen en andere soorten beleggingen kunt kopen. Dit is nodig om aandelen te kunnen kopen. Je kunt dan zelf aan de slag, maar je de beleggingen ook door anderen laten doen. Banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank zijn actief op de markt voor zelf beleggen. Ze hebben vaak ook eigen beleggingsfondsen. Handig omdat je zo makkelijk gespreid belegd. De fondsen rekenen wel kosten voor het vermogensbeheer.

Een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds wordt vaak omschreven als een mandje met aandelen (of andere beleggingsinstrumenten). Een team van fondsmanagers analyseert de beurs en koopt of verkoopt op basis daarvan producten voor het fonds. Bij een beleggingsfonds is dit doorgaans wel het geval. Fondsen kunnen beleggen met een thema, zoals opkomende markten, of zich focussen op een bepaalde regio. Ook een combinatie van verschillende beleggingscategorieën is mogelijk.

Beleggen rendement

Beleggen is natuurlijk ook niet heel eenvoudig. En je loopt nog steeds risico. Denk maar aan de verplichte zin: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Een algemene aanname, die je wel het meest zult lezen, is dat het gemiddelde rendement op aandelen ongeveer tussen de 7% en 8% ligt.  Dat is niet altijd waar: in het begin van de Corona uitbraak zakten de beurzen bijvoorbeeld erg in, terwijl er daarna juist weer winsten te behalen vielen. Een langetermijnstrategie is belangrijk. En houd ook rekening met inflatie. Je geld kan wel 10% meer waard worden, maar vaak moet je daar de inflatie nog wel van af trekken. 

Advies over het slim besteden van je geld: beleggen of meedoen aan de loterij?

Wil je meer weten over beleggen, het slim inzetten van je geld of heb je een andere financiële vraag? We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top