skip to Main Content
Veel Voorkomende Oplichting Praktijken

Veel voorkomende oplichting praktijken

Opgelicht! Ook altijd gedacht dat je daar nooit in zou trappen? En maakt nu een gevoel van schaamte met woede zich eigen? Helemaal voor te stellen. Als je bent opgelicht, kun je aangifte doen, maar vaak worden de daders niet gevonden. En aangezien een gewaarschuwd mens telt voor twee, zetten we veel voorkomende oplichting praktijken op een rij. Wees voorzichtig met deze vormen van fraude.

Veel voorkomende oplichting: internet of telefoon

Je hebt misschien weleens een grappige post gezien van iemand die de draak stak met iemand die zich voordeed als diegene’s zoon of dochter op Whatsapp. Nieuwe telefoon, flinke rekening die eigenlijk echt vandaag betaald moet worden, noem maar op. In de posts zijn de ontvangers vaak erg gevat, en weten ze dat het oplichting is. Soms gaat het zelfs om kinderloze mensen. Grappig, maar deze manier van oplichting komt veel voor, en de oplichters doen dit gehaaid. Helaas lukt het ook vaak. Krijg je zo’n bericht, en twijfel je op het jouw kind is, bel hem of haar dan eerst op het ‘oude’ nummer. Bel anders eventueel iemand in de directe omgeving, om te controleren of het verhaal waar kan zijn. Lukt dit niet, stel dan vragen die zij alleen kunnen weten. En pas op met vragen die te beantwoorden zijn aan de hand van social media profielen (de kleur van de hond, merk auto). Vraag eerder naar de leeftijd van oma of de naam van de juf op de basisschool.

Check de site van de AFM

Kijk in de registers van de AFM of op de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de aanbieder zegt te zijn gevestigd. Dan kunt u direct zien of er een vergunning is afgegeven of dat de aanbieder op een waarschuwingslijst staat. Denk eraan dat een ‘Europees paspoort’ geen kwaliteitskeurmerk is. 

Beleggingsfraude

Slachtoffers worden benaderd met als doel hen geld te laten investeren of te laten beleggen. Beloofde rendementen zijn altijd hoger dan elders en vaak te mooi om waar te zijn. De rendementen worden echter niet of tijdelijk betaald. Vaak uit de inleg van andere investeerders tot deze er niet meer zijn of de fraude wordt ontdekt. Soms wordt na een korte periode al een mooi rendement ‘behaald’, waarna een extra investering gevraagd wordt. Uiteindelijk blijken de investeringen of beleggingen waardeloos en is uw geld in de zak van de fraudeur terechtgekomen. Denk eraan: hoge rendementen hebben altijd risico’s. 

Datingfraude

Bij datingfraude licht iemand die je hebt ontmoet via een datingsite, website, social media of online game je op. De oplichter bouwt in de loop van weken of maanden een emotionele vertrouwensband op. Vervolgens vraagt hij of zij om geld voor een noodgeval. Vaak dringt hij (of zij) aan om de communicatie naar een andere app te verplaatsen, zoals WhatsApp of e-mail.  De verzoeken om geld beginnen met relatief kleine bedragen die vervolgens oplopen. Tot slot komen de berichten vaak vanuit het buitenland. De oplichter beweert niet in staat te zijn persoonlijk te ontmoeten. Een 40-plusser verliest gemiddeld 17.000 euro als hij of zij in de fuik van een dating-oplichter loopt. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk over 2020. Oppassen dus!

Valse telefoontjes

Een medewerker van de bank belt op: er worden vreemde transacties vastgesteld. Om je geld veilig te stellen moet je het snel naar een andere rekening overschrijven. Alleen in werkelijkheid bel je helemaal niet met de klantenservice van de bank en staat de rekening waar uw geld naartoe gaat op naam van de oplichters. Zelfs als je in je telefoon het nummer van de bank ziet staan, kan het telefoontje afkomstig zijn van fraudeurs. Via een technische truc bootsen zij dit nummer na. Twijfelt je of u spreekt met iemand van uw bank? Hang dan op en bel zelf met uw bank via het nummer dat je vindt op de website of gebruik het rechtstreeks nummer van je vaste contactpersoon. Zo weet je zeker dat je met een echte medewerker spreekt. Vergeet ook niet: je bank vraagt nooit om pincodes!

Toch slachtoffer van oplichting?

Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van internetoplichting of verkoopfraude, dan kunt je aangifte doen, op een politiebureau of via Politie.nl. Of meld het bij de fraudehelpdesk opgericht door het ministerie van Justitie. Het is een goed idee om aangifte te doen, maar vaak pakken ze de daders nooit op. Let op: de term ‘oplichting’ gebruiken we in het algemene spraakgebruik nogal makkelijk. In veel gevallen gaat het eigenlijk om misleiding of dwaling, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. Bij oplichting moet er sprake zijn van ‘listige kunstgrepen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top