skip to Main Content
Hoe Maak Je Een Schenking Fiscaal Aantrekkelijk? Tips!

Hoe maak je een schenking fiscaal aantrekkelijk? Tips!

Schenken aan familie kan natuurlijk enorm leuk zijn, om ze een steuntje in de rug te geven. Bovendien kan het fiscaal aantrekkelijk zijn, mits je de schenking slim aanpakt. Lees de tips!

De fiscale vrijstelling voor een schenking

Door jaarlijks gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling kun je flink besparen op de erfbelasting. Een prettige bijkomstigheid is dat in 2021 de jaarlijkse schenkingsvrijstelling € 1.000 hoger is dan in andere jaren. Het kan dus nog snel! Ouders kunnen hun kinderen dit jaar (2021) dus tot € 6.604 belastingvrij schenken. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind is en je hoeft voor deze schenking ook niet naar de notaris. Van de schenking hoeft de ontvanger ook geen aangifte te doen. Wil je méér schenken dan de vrijstelling? Ook dat kan zonder gedoe: schenk in december het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling en in januari nóg een keer (u gebruikt dan de schenkingsvrijstelling van volgend jaar). Zo kun je in korte tijd een mooi stuk(je) van uw vermogen — belastingvrij — naar de kinderen doorschuiven.

Schenkingen aan anderen

Schenkingen kunnen ook aan kleinkinderen gedaan worden. Dat is ook nog eens aantrekkelijker dan wanneer je geld aan kinderen schenkt, dat de kleinkinderen later erven. Je kunt de kleinkinderen dit jaar in één keer € 3244 belastingvrij schenken.

Een vrijstelling betekent dat de ontvanger pas schenkbelasting betaalt als de waarde van de schenking hoger is dan een bepaald bedrag. Dit zijn de vrijstellingen voor 2022.

Jaarlijkse schenking 2022Vrijstelling schenkbelasting
(pleeg) kind€ 5.677,-
kleinkind€ 2.274,-
overig€ 2.274,-

Een vrijstelling geldt per ontvanger. Je mag dus aan meerdere personen belastingvrij schenken. De vrijstellingen gelden per kalenderjaar. Gehuwden en geregistreerde partners worden voor de berekening gezien als een. Het heeft dus geen zin om aan je zoon en schoondochter apart te schenken.

Schenking voor een woning: de jubelton

Ook kinderen die een eigen woning kopen, kun je helpen met een schenking. Zij betalen dan over een bedrag van maximaal € 105.302 geen schenkbelasting. Dit heet ook wel de ‘jubelton’. Deze eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning wordt ook in 2022 voortgezet.
Dit zijn de voorwaarden voor de jubelton in 2021:

 • De ontvanger bent tussen de 18 en 40 jaar. Of de partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
 • Ze gebruiken het geld om:
  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen
 • Het geld wordt uiterlijk in 2023 gebruikt
 • Ze kunnen schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat deze is gebruikt voor de eigen woning.
 • Je kind of partner heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van deze schenker. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije gift die je vrij mag besteden.

Heb je de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.
De eenmalig verhoogde vrijstelling voor koopwoningen geldt per schenker.
Verschillende personen kunnen een belastingvrije schenking doen aan de ontvangers, zolang het totaal van elke schenking niet hoger is dan € 105.302.

Gebruik een familiebank

Via een zogenaamde familiebank lenen ouders -of anderen- geld aan hun kind of kinderen voor de aanschaf van een huis, of verbetering ervan. Deze constructie is vooral zinvol voor mensen met spaargeld in box 3, maar is ook mogelijk voor wie overwaarde heeft op de eigen woning. De rente die kinderen aan hun ouders betalen, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, net als rente op een normale hypotheek. De ouders op hun beurt ontvangen een hoger rendement dan ze op hun spaarrekening krijgen. Dit is wellicht niet direct een schenking, maar op termijn is het fiscaal aantrekkelijker, voor beide partijen.

Schenken op papier

Wil je profiteren van de belastingvoordelen van schenken, maar zit het geld vast in een huis of aandelen? Dan kun je alvast ‘op papier’ schenken. Na jouw overlijden krijgt de ontvanger dit geld ook echt in handen. Een schenking op papier regel je via de notaris. De belastingdienst ziet een schenking op papier als een schuld die je hebt bij de ontvanger. Over die schuld betaal je verplicht 6% rente aan de ontvanger. Als je die rente niet betaalt, dan telt de Belastingdienst de schenking op papier op bij je vermogen. Dan vervallen de belastingvoordelen, ook later voor de erfgenamen. De ontvanger moet de schenking op papier opgeven in box 3 van de inkomstenbelasting. Als het vermogen in box 3 door het geschenk boven 50.000 euro  uitkomt, betaalt de ontvanger belasting over de schenking.

Meer weten over fiscaal voordeel van een schenking

Er zijn best wat manieren om een schenking slim aan te pakken, om er fiscaal voordeel van te hebben. Wil je hulp bij een schenking, of meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top