skip to Main Content
De Allerbeste Financiële Tips Voor 2022

De allerbeste financiële tips voor 2022

We hopen natuurlijk dat 2022 voor iedereen een topjaar wordt! Ook financieel gezien. Om je op weg te helpen, hebben we de allerbeste financiële tips voor 2022.

Financiële tips 2022: Kijk naar je uitgaven van vorig jaar

Net zoals met het bepalen van al je andere doelen en goede voornemens, is het goed om terug te blikken op vorig jaar. December is vanwege de feestdagen waarschijnlijk geen normale maand, dus zorg dat je jouw uitgaven van meerdere maanden meeneemt in je analyse. Het bekijken van je uitgaven is handig om een aantal redenen:

  • Je schrikt soms als je ziet hoeveel je eigenlijk aan bepaalde categorieën uitgeeft. Hierdoor denk je de volgende keer dat je een uitgave in deze categorieën wil doen wel twee keer na voordat je ‘m daadwerkelijk doet.
  • Het wordt inzichtelijk of er uitgaven bij zitten die je eigenlijk niet per se (meer) nodig hebt
  • Je kunt er een challenge van maken: geef in januari minder uit. Het verschil gaat naar je spaarrekening.
  • Je hebt meer controle over je financiën en dat betekent: minder stress.

Maak in het nieuwe jaar tijd voor geldzaken

Hoe vaak kijk je zelf eens kritisch naar wat er binnenkomt en wat er uitgaat? Hoeveel is beide, waar zit de balans? Waar is verbetering te behalen? Door met enige regelmaat eens een blik te werpen op je bankrekeningen heb je inzichtelijk hoe jouw geldstromen gaan. En word je vanzelf kritischer.

Bespaar op vaste lasten

Kijk eens kritisch naar de vaste lasten. Wat heb je ècht nodig? Kan het niet goedkoper door over te sluiten of dingen samen te voegen? Het vergelijken van producten en diensten is tegenwoordig een fluitje van een cent, dus betaal nooit meer te veel voor bijvoorbeeld een (auto)verzekering (www.independer.nl, www.hoyhoy.nl), een overlijdensrisicoverzekering (www.independer.nl), energie (www.gaslicht.com) of telefoon en internet (www.bellen.com). Of op je hypotheek natuurlijk. Kijk ook even op www.consumentenbond.nl. Vergelijk nooit alleen op prijs, check ook de voorwaarden!

Financiële tips: creëer een buffer

Ondanks de inflatie draait de economie goed. Wellicht een goed moment om extra inkomsten te genereren. Kijk of je wellicht meer uren kunt gaan werken, of misschien is een promotie of salarisverhoging bespreekbaar. Het extra geld kun je dan direct op een spaarrekening zetten. Voilà, je hebt een buffer. En je kon van je ‘oude’ inkomsten ook rondkomen. 

En verhoog het percentage van je inkomen dat je spaart

Een makkelijke manier om meer te sparen in 2022? Verhoog het bedrag dat je spaart elke maand een klein beetje met bijvoorbeeld 1 of 5 procent. Omdat je dit zo geleidelijk doet, voel je het minder in je portemonnee, maar spaar je aan het einde van het jaar toch een stuk meer dan aan het begin.

Raak je spaarrekening niet aan

Wanneer je elke maand netjes geld aan de kant zet, bijvoorbeeld op je spaarrekening, is het belangrijk dat je dat geld ook op je spaarrekening laat staan. Het kan namelijk heel erg verleidelijk zijn om het vervolgens weer van je spaarrekening af te halen, maar doe dit niet. Wanneer je dit namelijk doet, demotiveer je jezelf tijdens het sparen en maak je de drempel minder laag. Het beste is dan ook dat je nooit geld naar je lopende rekening overboekt. Dan wordt je namelijk trots op wat je al gespaard hebt wat weer voor extra motivatie zorgt. Wanneer je extra motivatie krijgt, wordt het sparen ook makkelijker waardoor je sneller je doel bereikt.

Investeer in je eigen woning

Je huis is geld waard, en over het algemeen steeds meer. Het is geen slecht idee om er in te investeren”een verbouwing die de woning meer waard maakt, verduurzamen waarmee je wellicht ook nog bespaard op bijvoorbeeld stookkosten of los extra af op je hypotheek, zodat je maandlasten zakken. Slim!

Financiële tips: vraag de professional

Soms is het niet eenvoudig om inzicht te krijgen in je geldzaken. Of wellicht heb je een blinde vlek voor geld. Vraag gerust eens hulp aan de professional. Wij vinden het leuk, en kunnen jou wellicht geld besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top