skip to Main Content
Tips Om Te Besparen Op Je Hypotheek

Tips om te besparen op je hypotheek

In principe zou de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten overal hetzelfde moeten zijn. Net als de kosten. De rente is nog steeds laag, dus veel mensen ‘shoppen’ voor een nieuwe hypotheek. Of kopen een nieuwe woning. Kun je nog besparen, of een beetje spelen met de ruimte in die hypotheek, anno 2021? We hebben tips om te besparen op je hypotheek.

Tips om te besparen op je hypotheek in 2021

Alle banken berekenen  tegenwoordig het maximale hypotheekbedrag op dezelfde manier. Dit doen ze op basis van de ‘gedragscode hypothecaire financieringen’ (de zogenaamde ‘GHF-norm’). Dit is een norm die sinds de jaren ’90 wordt gehanteerd door hypotheekverstrekkers. De gedragscode bevat minimumeisen voor de voorwaarden, de voorlichting en de informatievoorziening door de hypotheekverstrekker aan de hypotheekaanvrager. Toch is er nog wat ruimte, met wat kleine slimmigheidjes. 

Bespaar met de aflossingsvrije hypotheek

Sinds 2001 is de hypotheekrente aftrekbaar gedurende maximaal 30 jaar. En sinds 2013 geldt voor nieuwe hypotheken dat de rente alléén nog aftrekbaar is als de hypotheek ten minste annuïtair wordt afgelost. Toch wil dat niet zeggen dat je helemaal geen aflossingsvrije hypotheken meer kunt afsluiten. Je kunt bij bijna alle banken tot 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Had je voor 2013 een lopende hypotheek dan kun je de rente over de aflossingsvrije hypotheek (of een deel daarvan) nog steeds aftrekken.

Lagere rente door te verduurzamen

Verduurzamen is goed voor het milieu en de wereld, maar ook voor je portemonnee.  Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie of nieuwe kozijnen met HR++ glas. Dit kun je financieren met een duurzaamheidslening. Hiermee kun je een extra lage hypotheekrente krijgen voor het bedrag dat je kwijt bent aan energiebesparende maatregelen, óf kun je in aanmerking komen voor een rentekorting op de gehele hypotheek. Wij adviseren je graag over alles wat te maken heeft met duurzaamheid.

Slimme tip om te besparen: kies een íets hogere rente

Een te lage hypotheekrente zorgt er in de hypotheeknormen dat je juist minder kunt lenen. De knip zit bij 1,51%, zoals te zien is in onderstaand rekenvoorbeeld. Hierdoor kan het interessant zijn om een iets duurdere geldverstrekker of een langere rentevaste periode hypotheek te kiezen, om zo een hogere hypotheek te krijgen.

Maximale hypotheek in 2020 bij bruto jaarinkomen: € 50.000,- + € 25.000,-:

Hypotheekrente 5 jaar vast á 5% rente: € 349.278,-.
Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,50% rente: € 389.357,-.
Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,51% rente: € 415.943,-.

Met andere woorden: je mag bij een rentepercentage van 1,51 procent fors meer lenen dan bij 1,5 procent. 

De verbouwingshypotheek

Door een verbouwing wordt je huis meestal meer waard. In 2020 steeg het aantal verbouwingshypotheken met 48% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt met name door de nog altijd stijgende huizenprijzen én krapte op de woningmarkt. Via een verbouwingshypotheek wordt de overwaarde op je huis als financiering gebruikt. Goed nieuws: de huizenprijzen stegen in november 2020 met bijna 9% ten opzichte van een jaar eerder, dus grote kans dat jouw koopwoning ook meer waard is geworden!

Overweeg een ‘overwaardehypotheek’

Een overwaarde ontstaat als je woningwaarde is gestegen en de hypotheek ruimschoots of helemaal is afgelost. Met de Overwaarde Hypotheek neem je een deel van de overwaarde op. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand als bijvoorbeeld aanvulling op het pensioen. De rente die je betaalt, tellen we op bij de hypotheekschuld. Dit is ook voornamelijk voor AOW’ers. 

Als AOW’er zijn er ook mogelijkheden

Veel mensen met een AOW denken dat ze minder hypotheek kunnen krijgen. Dat heeft te maken met Nibud normen, maar met een AOW betaal je ook minder belasting. Bovendien hebben AOW’ers minder risico (geen kinderen en geen ontslag). Ook NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan helpen. Bij gelijkblijvende of lagere woonlasten ná verhuizing, mag de bank bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor kun je meer lenen dan bij een hypotheek die je volledig aflost. 

Hoe zit het met de overlijdensrisicoverzekering

In sommige gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. In elk geval worden ze vaak aan elkaar gekoppeld. De premies van veel van deze verzekeringen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald, soms wel met 70%. Ook al ben je inmiddels ouder geworden, de kans is groot dat je op je overlijdensrisicoverzekering kunt besparen.

Hypotheektips om kosten te besparen

Je kunt dus nog steeds besparen, zelfs met de lage rente. Of misschien juist. Heb je vragen over hypotheken, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top