skip to Main Content
Zo Voorkom Je Negatieve Rente

Zo voorkom je negatieve rente

Vroeger kreeg je rente op spaargeld. Tegenwoordig – of eigenlijk sinds 1 juli – zijn er banken die negatieve rente rekenen. Je betaalt in wezen om je spaargeld weg te zetten. Wat kun je ertegen doen en wat is het eigenlijk? Zo voorkom je negatieve rente op je spaargeld!

Wat is negatieve rente precies?

Bij negatieve rente betaal je de bank om daar je geld onder te brengen. Waar je vroeger geld kreeg – in de vorm van rente – is dat nu andersom. ING en de Volksbank (onder meer ASN Bank en SNS) rekenen per 1 juli 2021 negatieve rente voor elk tegoed boven de €100.000. Bij ABN Amro ligt die grens nu op €150.000. Rabobank liet al weten dat ze ook voor klanten met een saldo tót €100.000 ‘geen garanties kunnen geven. Op zich is het niet zo gek: banken moeten zelf ook rente betalen over geld dat ze onderbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de bedragen waarover nu rente gerekend wordt, in de toekomst lager worden. Bij minder spaargeld ga je dan al betalen.

Zo voorkom je negatieve rente op je spaargeld

We hebben een aantal tips om negatieve spaarrente te vermijden.

 1. Spreid je spaargeld.
  Door spaarrekeningen bij verschillende banken te openen, blijf je onder de grens van de negatieve rente. Meestal ligt die nu nog rond de €100.000. Ook kun je kijken naar betaalrekeningen, al is daar de grens voor negatieve rente ook al vaak hetzelfde.
 2. Spaardeposito
  Als je voor langere tijd zekerheid zoekt, kun je het spaargeld dat je niet direct nodig hebt ook op een spaardeposito storten. Het nadeel hiervan is dat je het geld tussentijds niet of alleen tegen hoge kosten kunt opnemen. Ook loop je rente mis als de spaarrente tussentijds weer omhoog gaat. Maar dat lijkt de komende tijd niet erg waarschijnlijk.*
 3. Geld thuis bewaren
  Toen de negatieve rente in het leven werd geroepen, haalden veel mensen (een deel van) hun spaargeld van de bank om het thuis te bewaren. Dat is niet verboden en tot €552 per persoon (2021; met een fiscale partner €1.104) is dit geld vrijgesteld van de vermogensbelasting. Er kleven echter wel risico’s aan. Het geld kan verloren gaan door brand of inbraak. De aanschaf van een brand- en inbraakwerende kluis is in dat geval een serieuze overweging.
 4. Alternatieve beleggingen.
  Het is de moeite om geld te beleggen in mogelijkheden met meer rendement, al kunnen daar natuurlijk ook risico’s aan kleven. Los een hypotheek eerder af, leen geld aan familie middels de familiebank of ga beleggen.

*Behalve dat je tussentijds geen geld mag opnemen uit het termijndeposito, mag je bij de meeste banken tijdens de looptijd geen geld meer storten op de spaarrekening. Je legt dus één keer geld in en dat staat voor de looptijd van je keuze vast. Wil je het geld uit het deposito toch tussentijds opnemen, dan betaal je een boete. Alleen als de rekeninghouder overlijdt, kan het geld voor het einde van de looptijd worden opgenomen. De rente varieert per bank en loopt vanaf 0,01% op tot 2%. Bekijk goed de voorwaarden.

Voorkom het verdampen van spaargeld

Sparen doe je meestal om een appeltje voor de dorst te hebben, en vermogen op te bouwen. Dat is de afgelopen jaren al lastiger geworden. De inflatie is gemiddeld 2%, en de belastingdruk 1,4% in box 3. Dat betekent dat er al 3,4% rendement moet komen op het spaargeld, om niets te verdampen. Dat is al lastig op zich, en dan rekenen we de negatieve rente niet eens mee.  

Advies over het voorkomen van negatieve rente

Uiteraard willen we bij Hafima helpen om je geld veilig te stellen. We kennen de regels en de belastingvoorwaarden. We geven dan ook graag advies over spaargeld, beleggingen of andere financiële zaken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top