skip to Main Content
Geldzaken Op Orde (en Misschien Zelfs Een Beetje Sparen)

Geldzaken op orde (en misschien zelfs een beetje sparen)

Zeg eens eerlijk: heb jij je geldzaken op orde? Weet jij wat er maandelijks binnenkomt (de meeste mensen wel), maar ook wat er uitgaat? En waar het heen gaat? Als je dat niet weet, ben je zeker niet de enige. Maar het is wel handig om te weten, al is het maar om een beetje te kunnen sparen. Met deze tips heb jij je geldzaken op orde, in een mum van tijd.

Geldzaken op orde

Om de financiën goed op orde te krijgen, is het belangrijk om een goed overzicht te hebben: wat komt er binnen (niet alleen salaris, maar denk ook aan toeslagen en bonussen), en wat gaat eruit? Vroeger hield men hiervoor een huishoudboekje bij. Dat is wellicht een beetje ouderwetsch, functioneel is het wél. Uiteraard is het vroegere huishoudboekje er ook in digitale vorm. Daar vind je hier bijvoorbeeld een overzicht van. Veel banken hebben tegenwoordig ook een overzichtsfunctie in de bankierenapp. Nog makkelijker, want je hoeft geen bedragen handmatig in te voeren.

Potjes maken

Door van tevoren al vast te stellen wat je ergens aan uit kunt geven, houd je je geldzaken op orde én bespaar je geld. In een simpele begroting kun je je geld indelen. Maak potjes voor je vaste lasten, andere terugkomende kosten (onderhoud aan de auto, boodschappen) en minder vaak terugkomende kostenposten (cadeaus, fysiotherapie, kapper etc). Zo weet je wat je uit kunt geven wanneer het erop aan komt. Heb je ergens onverwachts meer aan uitgegeven? Dan kun je de begroting erbij pakken, om te zien waar je het deze maand af kan snoepen. Zo kom je aan het einde van de maand altijd uit.

(Be)sparen

Om iedere maand rond te komen, is een buffer natuurlijk ook fijn. Onverwachtse kosten komen tenslotte altijd onverwachts! Een buffer bouw je op door elke maand wat te sparen, bij voorkeur op een aparte bank (spaar) rekening. Kijk eens goed naar d e begroting die je misschien al gemaakt hebt, of in elk geval naar je uitgaven. Kan er iets af? Zijn er abonnementen die je eigenlijk nooit gebruikt? Kun je overstappen naar een goedkopere telefoon- of internetprovider? Of misschien kun je je hypotheeklasten verlagen, als je een koophuis hebt. Zet geld opzij, als appeltje voor de dorst.

Geldzaken op orde; ook voor leuke dingen

Besparen, schrappen, huishoudboekjes bijhouden, allemaal saai en het lijkt ten koste te gaan van de leuke dingen in het leven. Maar dat hoeft niet. In je begroting kun je prima geld reserveren voor leuke dingen. En spontane uitjes kunnen natuurlijk ook gewoon. Zeker als je wat spaargeld hebt opgebouwd. Het kan zelfs juist makkelijk, want nu je het overzicht over je financiën hebt, is het veel gemakkelijker om wat vrij te maken. 

Geldzaken op orde – vraag een financieel expert

Uiteraard kunnen wij bij Hafima je ook op weg helpen met je geldzaken. Wij voeren het financieel beheer uit voor mensen die hier niets mee hebben, of die het niet zelf kunnen. Ook helpen wij met administratie en/of belastingen. Heb je een vraag, of wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan gerust contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top