skip to Main Content
Samenwonen: Hoe Gaat Dat Financieel?

Samenwonen: hoe gaat dat financieel?

Superleuk, jullie gaan samenwonen! Daar komt natuurlijk al het één en ander bij kijken: één van jullie (of beide) gaat verhuizen, er moeten spullen worden samengevoegd of worden aangeschaft en dan is het te hopen dat het allemaal net zo leuk is als het lijkt! Om de kans op succes te vergroten, is het een goed idee om meteen even na te denken over de financiële en fiscale kant van samenwonen. Samenwonen: hoe gaat dat financieel?

Samenwonen: hoe gaat dat financieel?

Hoe jullie het samen financieel aanpakken, is natuurlijk helemaal aan jullie. Als je maar afspraken maakt, waar je het allebei mee eens bent. Denk bij het maken van die afspraken ook aan veranderingen voor de toekomst. Zorg voor overzicht en duidelijkheid, zodat je allebei goed op de hoogte bent van alles wat er binnenkomt, en uitgaat.

Verdeling naar rato

Wanneer je gaat samenwonen, betekent dat niet dat je wettelijk alles deelt. Dat is bij een huwelijk in gemeenschap van goederen wel het geval. Samen onder één dak wonen, betekent in principe dat wat van jou was, ook van jou blijft. Spullen die je gezamenlijk aanschaft, deel je. Het is het handigst om een gezamenlijke rekening te openen, waar je maandelijks geld op stort. Dit kun je automatisch doen. Veel stellen storten geld naar rato: verdient één van jullie meer, dan brengt die ook meer binnen op de gezamenlijke rekening. Spreek wel goed af wat je onder inkomen verstaat. Schenkingen, inkomsten uit winstreserves en beleggingen, of alleen salaris. 

Samenlevingscontract

Iedere situatie is natuurlijk anders, en daarom is het een goed idee om met een financieel adviseur of notaris te bespreken wat het beste is in jullie geval. In sommige gevallen kun je kiezen voor een samenlevingscontract. Dit is een officiële manier om de afspraken die jullie maken vast te leggen. Denk aan wie betaalt wat, wat gebeurt er bij het overlijden van één van jullie, hoe zit het met (partner)pensioen etc. Met een samenlevingscontract worden jij en je partner automatisch fiscaal partners in de ogen van de belastingdienst. Door het vermogen over de partners te verdelen bij de gezamenlijke inkomstenbelasting kun je flink besparen op de vermogensrendementsheffing. Dit is vooral voordelig wanneer er een groot verschil bestaat tussen de vermogens van de twee individuele partners. Met een samenlevingscontract word je bovendien gezien als partners voor de erfbelasting. Dit betekent dat je over een eventuele erfenis van de partner aanzienlijk minder belasting hoeft te betalen. 

Fiscaal partner

Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte. Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen. Denk daarbij aan:

  • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.
  • Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
  • Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen.
  • Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Je bent niet altijd automatisch elkaars fiscaal partner wanneer je gaat samenwonen. Zijn jullie getrouwd, of heb je een geregistreerd partnerschap, dan ben je elkaars fiscaal partner. Is dat niet het geval, dan ben je elkaars fiscaal partner als je:

  • Samen een kind hebt
  • Een kind van de ander hebt erkend
  • Bij een pensioenfonds ben aangemeld als pensioenpartners
  • Samen eigenaar bent van een woning waar je allebei woont
  • Beide meerderjarig bent en een minderjarig kind op hetzelfde adres ingeschreven hebt

Samenwonen – hulp met het financiële gedeelte

Samenwonen kan dus gevolgen hebben voor je financiële en fiscale situatie. Daar kun je overigens ook je voordeel mee doen. Door je goed te laten adviseren, weet je van de hoed en de rand en kunnen jullie samen de juiste financiële keuzes maken. Ieder stel is anders, dus er is geen one-size-fits-all oplossing. Plan daarom direct een afspraak in, om met onze financiële professionals te spreken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top