skip to Main Content
De Gevolgen Van Een BKR-registratie Voor Je Kredietaanvraag

De gevolgen van een BKR-registratie voor je kredietaanvraag

Veel mensen hebben een registratie bij het BKR- het Bureau Krediet Registratie. Volgens de gegevens van het BKR zelf zijn er maar liefst 11 miljoen registraties. Er zijn zelfs mensen die een registratie hebben zonder dat door te hebben. Een BKR-registratie hoeft geen gevolgen te hebben voor het aanvragen van een krediet, waaronder een hypotheek. Het wordt anders wanneer er een codering achter uw naam komt te staan. Lees er hier alles over.

Wat is een BKR-registratie?

Heb je ooit in je leven een lening afgesloten? Dan sta je – samen met 11 miljoen andere leners – geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Iedere lening vanaf €250 die je afsluit automatisch staat geregistreerd. Dat zijn dus bijvoorbeeld leningen voor nieuwe telefoons, auto’s, televisies, noem maar op. Je kunt dan ook meerdere registraties (leningen) op je naam hebben. Volgens het BKR hóeft dat geen negatieve gevolgen te hebben. Sterker nog, het kan in je voordeel werken, als je je krediet altijd op tijd hebt betaald. Dan zien de kredietaanbieders namelijk dat je betaalgedrag in orde is. Dat is bij zo’n 95% van de mensen het geval.

Negatieve registratie

Je krijgt een negatieve registratie op het moment dat je een betalingsachterstand hebt. Een negatieve registratie kent verschillende gradaties met verschillende gevolgen. Deze gradaties worden aangeduid aan de hand van een codering. De codering bepaalt eigenlijk de ernst van de registratie. Deze codering is ook bedoeld om iedere kredietverstrekker te voorzien van dezelfde informatie zodat zij daar op een juiste manier naar kunnen handelen.

De gevolgen van een BKR-registratie voor je kredietaanvraag

Een negatieve BKR-registratie heeft gevolgen voor je kredietaanvraag. Het kan betekenen dat je een lening niet toegewezen krijgt wanneer je die aanvraagt. Of maar een deel van het bedrag dat je wilde lenen. Vooral bij grote leningen – zoals een hypotheek – heeft dit gevolgen. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van de hoogte van de aanvraag, de code die het BKR je geeft en de kredietverstrekker. 

BKR-codes

Het BKR classificeert de negatieve registratie door middel van codes. Die zien er als volgt uit:

A: Je loopt een bepaalde periode achter met uw betaling(en).

H: De betalingsachterstand is ingelopen en je krediet loopt gewoon door. Achter de (A) staat dan de letter (H) van herstelmelding.

1: Je hebt een betaalachterstand (A) en daarbij een betalingsregeling afgesproken om deze achterstand weg te werken en het resterende krediet terug te betalen. 

2: De kredietverstrekker heeft het krediet, inclusief de betalingsachterstand opgeëist om in een keer terug te betalen. Dit gebeurt in de regel via een incassobureau.

3: De kredietverstrekker heeft een bedrag van €250 of meer kwijtgescholden of afgeboekt van je krediet of betalingsachterstand.

4: Er is tevergeefs contact gezocht door de kredietaanbieder.

5: Er is een preventieve betalingsregeling voor jouw hypotheek afgesproken met de kredietverstrekker. Dit is een tijdelijke code en gebeurt op het moment dat er wel sprake is van een achterstand, maar deze nog niet ernstig genoeg is om deze te melden bij de hypotheekverstrekker.

Je BKR-registratie vervalt na 5 jaar 

Bij een code A (betalingsachterstand) krijg je een achterstandsmelding. Is de betalingsachterstand opgelost? Dan krijgt je een code H: een herstelmelding. De herstelmelding blijft 5 jaar staan. Je negatieve BKR-registratie gaat pas 5 jaar na een herstelmelding weg. Het BKR registreert ook leningen zonder dat er betalingsproblemen zijn. Deze leningen hebben geen negatieve registratie. Ook deze blijven nog tot 5 jaar na terugbetaling zichtbaar.

Weten hoe je geregistreerd staat?

Het allereerste dat een kredietaanbieder wil weten als je een lening aanvraagt, is of je een goede betaler bent. Jouw registratie bij het BKR geeft ze deze informatie. Het kredietoverzicht laat je leningen en je betaalgedrag van de afgelopen 5 jaar zien. Dat is een goede graadmeter voor je betaalgedrag voor de komende 5 jaar. Wil je weten hoe je bij het BKR geregistreerd staat? Vraag dan je kredietoverzicht op.

Een lening afsluiten en daarbij geregistreerd staan bij het BKR hoeft dus niet direct gevolgen te hebben voor een kredietaanvraag. Zeker wanneer het gaat om een positieve registratie. Dreig je in de problemen te komen? Schakel dan hulp in, om te voorkomen dat je een negatieve registratie krijgt. Meer info over leningen en kredietregistraties? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top