skip to Main Content
Slim (be)sparen: 10 Bespaartips Voor Iedereen

Slim (be)sparen: 10 bespaartips voor iedereen

Sparen – of besparen – valt niet voor iedereen mee. ‘Geld moet rollen’, dat werk. Toch valt het reuze mee om slim te (be)sparen. We geven 10 bespaartips voor iedereen (zelfs voor degenen met een klein gat in de hand).

 1. Weet wat erin gaat en wat eruit komt.
  Een overzicht over de financiën gaat al veel helpen. Door inzichtelijk te maken wat er binnenkomt en waar het vervolgens naartoe gaat, vallen patronen te ontdekken en uiteindelijk kunnen dingen misschien wel geschrapt worden. Het oude huishoudboekje is dus zo gek nog niet.
 2. Check dan meteen de vaste lasten.
  Zijn er dingen die weg kunnen? Heb je alles écht nodig? Veel mensen hebben abonnementen op dingen die nooit gebruikt worden, zoals de sportschool of streamingdiensten. Opzeggen die hap. Sommige dingen kunnen misschien goedkoper. Is de mobiele telefoon afbetaald, dan is een sim-only abonnement minder duur. En hoe zit het met de energieleverancier, en de zorgverzekering? Op jaarbasis scheelt het echt. 
 3. Doe goedkoper boodschappen.
  Dat kan bijvoorbeeld door naar een budget supermarkt te gaan, of eens laag in de schappen te kijken naar het huismerk. Maar het helpt ook om van tevoren een boodschappenlijst te maken (en daar dan niet vanaf te wijken). Zo voorkom je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt,  en misschien ook helemaal niet gebruikt of opeet. We weten ook allemaal: ga niet met honger op naar de supermarkt, want het oog is vaak groter dan de maag.
 4. Denk na over aankopen en breng het aantal impulsaankopen terug.
  Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets uit enthousiasme koopt, om er vervolgens nooit iets mee te doen? Zeker bij duurdere aankopen is het de moeite waard om er eerst van weg te lopen en erover na te denken. Geef jezelf bijvoorbeeld een week, of een maand. Heb je het nodig? Wat kun je ermee doen, en in welke gevallen kun je het gebruiken? Is dat vaak, of niet? Denk je na die ‘afkoelperiode’ nog steeds aan dat item? Dan wil je het blijkbaar erg graag, en zul je er hopelijk veel plezier van hebben.
 5. Doe meer zelf.
  De schoonmaakster kost geld, net als een eventuele tuinman. Door het zelf te doen, bespaar je al snel een paar honderd euro per jaar. Ook de wasstraat, online boodschappen doen en afhaalmaaltijden lopen al snel op. Zelf aan de slag!
 6. . Wordt groener en duurzamer.
  Door bijvoorbeeld je woning te verduurzamen, bespaar je op elektriciteit. Zonnepanelen zijn een flinke uitgaven, maar met de energie die ze opwekken kun je zelfs geld verdienen. Vaker carpoolen scheelt enorm in benzinekosten, net als vaker met het openbaar vervoer gaan trouwens. 
 7. Controleer al je verzekeringen.
  Soms lopen er nog verzekeringen die helemaal niet meer nodig zijn, of die niet up-to-date zijn. Dat is weggegooid geld, zeker wanneer zou blijken dat ze uiteindelijk toch niets uitkeren (omdat de informatie niet klopt). Ook kan het de moeite waard zijn om verzekeraars te vergelijken, en zo geld uit te sparen.
 8. Los leningen zo snel mogelijk af.
  Rente is weggegooid geld, en het loopt al snel op. Zeker wanneer je maandelijks voldoende geld verdient, is het de moeite. Het is zonde om je geld weg te zetten op een spaarrekening zonder rente, en tegelijkertijd rente te betalen aan geldverstrekkers voor openstaande kredieten. Soms is het ook mogelijk om leningen over te sluiten, zodat je betere voorwaarden hebt. 
 9. Beleg spaargeld.
  Op spaargeld krijg je helaas nagenoeg geen rente meer. Je kunt het dan beter investeren. Al is beleggen – of investeren – natuurlijk niet zonder risico. Het kan er echter wel voor zorgen dat je geld meer waard wordt. Dat is mooi meegenomen.
 10. Bespaar op belastingen.
  Iedereen heeft een hekel aan belasting betalen: van arm tot rijk. Leuker kunnen ze het inderdaad niet maken. Zorg er dan ook voor dat je niet teveel betaalt. Controleer of je alle aftrekposten hebt gebruikt die er mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld de  spaartaks in box 3 beperken door consumptieve leningen af te lossen, de hypotheek (deels) af te lossen en geld aan (klein) kinderen te schenken. Wij kunnen je informatie geven (en meer bespaartips), of je helpen met je belastingaangiftes. 

Financiële bespaartips – besteed het uit

Bij Hafima weten we alles over financiën, én bespaartips. Wil je eens met ons sparren, ben je benieuwd of je alle aftrekposten optimaal hebt ingezet of besteed je het liever allemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top