skip to Main Content
Tips Voor De Belastingaangifte (over 2021)

Tips voor de belastingaangifte (over 2021)

Het is weer bijna tijd voor de belastingaangifte over 2021. Voor de één is het slechts een kwestie van het nalopen van de vooraf ingevulde gegevens, voor de ander komen er allerlei aftrekposten om de hoek kijken. Met deze tips voor de belastingaangifte laat jij (hopelijk) geen geld liggen.

Is aangifte doen verplicht?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, dan is aangifte doen verplicht. Ook als je niets hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari. Heb je vóór 1 maart 2022 geen aangiftebrief over 2021 ontvangen? Dan is aangifte doen alleen verplicht als je meer dan €48 belasting moet bijbetalen. Vul bij twijfel de aangifte in, om een boete te voorkomen.

Wanneer moet je belastingaangifte over 2021 doen?

Als de Belastingdienst je aangifte vóór 1 april ontvangt, dan krijg je vóór 1 juli 2022 een bericht. De Belastingdienst wil graag dat je in ieder geval voor 14 juli volgend op het belastingjaar aangifte te doen. Dus de aangifte van 2021 moet voor 14 juli 2022 binnen zijn. Als de fiscus na 14 juli moet vragen om de aangifte, dan kan dat uitlopen op een verzuimboete van 385 euro. Je kunt eventueel uitstel vragen tot 1 september, maar beter is om dat niet te doen. Zo krijg je eventuele teruggave ook sneller terug.

Check de vooraf ingevulde gegevens

Hbest handig dat de Belastingdienst veel alvast invult, maar soms kloppen die gegevens niet. Check dus of de bedragen bij het loon kloppen met de jaaropgaaf van je werkgever. Controleer of de gegevens van je hypotheek en WOZ-opgave overeenkomen met de documenten die je zelf hebt. Zo weet je zeker dat je het juiste bedrag betaalt, of terugkrijgt.

Doe je belastingaangifte online

Doe je aangifte bij voorkeur online. Deze tip is voor fiscaal partners nog belangrijker, want het aangifteprogramma van de Belastingdienst biedt goede mogelijkheden om slim te schuiven met aftrekposten en vermogen, net als het optimaal benutten van de aanslagdrempel.

Doorstromen op huizenmarkt

Heb je pas je woning verkocht? Dan wil de overheid dat je de eventuele overwaarde op deze woning gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Je brengt dit bedrag dan in als eigen geld. Dit heet de ‘bijleenregeling’.
De hypotheek of lening die je afsluit voor je nieuwe woning wordt hierdoor lager. Gebruik je de overwaarde niet volledig op deze manier? En sluit je dus een hogere hypotheek of lening af? Dan mag je over het deel van de verhoging géén rente aftrekken. Het gaat hier om de niet-ingebrachte overwaarde. Dit deel van de lening geef je op in box 3.

Woning gekocht? Denk ook aan de eenmalig aftrekbare kosten

Heb je in 2021 een huis gekocht en een hypotheek afgesloten? Dan zijn er eenmalige kosten die je mag aftrekken. De eenmalig aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld:

  • Bemiddelingskosten en advieskosten voor je hypotheek
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van je Nationale Hypotheek Garantie
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst (dit geldt alleen voor nieuwbouw)
  • Kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (dit geldt alleen voor nieuwbouw)
  • Kosten voor een bouwkundige keuring, als deze verplicht was voor je hypotheekaanvraag
  • Boeterente of vergoedingsrente in verband met het vroegtijdig aflossen van je hypotheek

Trek schulden af van spaargeld

Je belastingvrije vermogen mocht in 2021 50.000 euro zijn. Voor fiscale partners is dat 100.000. Dat geef je op in box 3. Als je dus meer dan 50.000 euro vermogen hebt, moet je vermogensbelasting betalen. Stond je op 1 januari 2021 rood of had je een bijvoorbeeld een creditcard- of studieschuld? Dan kan je je schulden boven de € 3.200,- wel aftrekken van het vermogen in box 3. Als je fiscale partners bent, geldt dit voor schulden boven de € 6.400. Een schuld voor een hypotheek valt daar meestal niet onder. Die vallen doorgaans in box 1, het inkomen uit werk en woning. Relatief kleine schulden kun je dus niet aftrekken van het vermogen in box 3.

Als fiscaal partner ben je bijna altijd beter uit

Als fiscaal partners komt de belastingaangifte vrijwel altijd gunstiger uit. Het grote voordeel voor fiscale partners is dat je aftrekposten, vermogen en bepaalde inkomsten onderling mag verdelen. Je kunt hiervan vooral profiteren als de ene partner een aanzienlijk hoger inkomen heeft dan de andere. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het inkomstenverschil door aftrekposten zoals hypotheekrente of studiekosten volledig toe te kennen aan degene met het hoogste inkomen. Dat kan een mooi voordeel opleveren als de één in de lage schijf valt en de ander in de hoge schijf.

Bewaar je belastingaangifte

Bewaar bonnen, aangiften en eventuele bankafschriften goed. De belastingdienst kan nog 5 jaar na het einde van het belastingjaar (plus de periode van eventueel verleend uitstel) navorderen. Gaat het om inkomsten of vermogen uit het buitenland dan is de termijn zelfs 12 jaar. Bewaar uw aangifte — samen met alle relevante bewijsstukken — dus minimaal net zo lang. Bij sommige banken kun je na 5 jaar niet meer je afschriften zelf downloaden, dus let daar ook op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top