skip to Main Content
Wat Is De Duurhuurhypotheek?

Wat is de duurhuurhypotheek?

Betaal jij maandelijks een fiks bedrag aan huur, maar kom je (nog) niet in aanmerking voor een hypotheek? Dan is de zogenaamde ‘duurhuurhypotheek’ misschien interessant voor jou.

Voor wie is de duurhuurhypotheek?

Je kent vast de voorbeelden- of misschien ben je zelf iemand die bij deze groep hoort: maandelijks betaal je een fors bedrag aan huur, vaak boven de 1000 euro. Een hypotheek zou je maandelijkse lasten in de praktijk verlagen – zeg dat je daar bijvoorbeeld 750 euro aan kwijt zou zijn. En toch kom je niet in aanmerking voor een hypotheek, bijvoorbeeld omdat je voor jezelf werkt, geen vast contract hebt of niet genoeg verdient. Daarvoor is er nu een proef gestart, waarbij wordt gekeken naar iets nieuws: de duurhuurhypotheek. Hypotheekverstrekkers Aegon, BLG Wonen (de Volksbank), Florius (ABN Amro) en ING, ondersteund door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Vereniging Eigen Huis, doen eraan mee, om huurders met hoge woonlasten aan een koopwoning te helpen. Het gaat om huizen tot de NHG-grens van 355.000 euro.

Wat is de duurhuurhypotheek precies?

In principe wordt er bij een duurhuurhypotheek meer naar het grotere plaatje gekeken. Niet alleen of je genoeg verdient, dat al lang genoeg doet en geen schulden hebt, maar ook naar andere dingen. Bijvoorbeeld wanneer je als duurhuurder kunt laten zien dat je al een geruime tijd een heel groot deel van je inkomen aan huur betaalt. Als je dit al een poos gedaan hebt, heb je daarmee al aangetoond dat je deze lasten dus blijkbaar kunt dragen. En dat kan dus ook voor een hypotheek, die in de praktijk zelfs vaak minder hoge lasten met zich meebrengt.

De hypotheekverstrekker kijkt bijvoorbeeld ook naar hoeveel je per maand weet te sparen, wat je inkomensprognose is en wat je overige financiële verplichtingen zijn. Het is meer maatwerk.

De voorwaarden voor een duurhuurhypotheek

Voorlopig er een pilot gaande, waar een aantal hypotheekverstrekkers aan meedoen. Deze proef duurt 2 jaar, met een maximum aantal van 1000 hypotheken. Je komt mogelijk in aanmerking voor een duurhuurhypotheek als je:

  • Huurt in de vrije sector en betaalt maandelijks relatief hoge huur, bijvoorbeeld € 1.000 in de maand.  
  • De afgelopen 36 maanden een woning hebt gehuurd. Dit kan je aantonen met een huurcontract. 
  • Je huur met vaste regelmaat betaalt en hebt hierin geen achterstanden (min 24 maanden). Dit kan je aantonen met bankafschriften.  
  • Je inkomen en vermogen zijn de afgelopen maanden stabiel gebleven. 

Wat is een duurhuurder?

Nederland telt zo’n 574.000 huishoudens met een vrijesectorwoning (vanaf 763 euro huur per maand). Ruim drie op de vijf, zo’n 350.000 huishoudens, besteedt zelfs meer dan een derde van hun nettoloon aan woonlasten en vallen daarmee in de categorie duurhuurder.

Meer info? Neem contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top