skip to Main Content
Besparen Op Je Energierekening

Besparen op je energierekening

De energieprijzen rijzen de pan uit. Maar ja, we hebben nu eenmaal energie nodig. Toch kun je op een slimme manier besparen op je energierekening. Zeker met deze tips!

Besparen op je energierekening: niet meer op stand-by

We zijn er zo aan gewend om bepaalde apparaten in stand-by modus te zetten. Denk aan je tv, oven of het kastje voor de televisiezenders. Volgens een Amerikaanse studie verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Hoe kun je weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Uitzetten dus!

Gebruik een slimme thermostaat

Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Het grootste deel daarvan komt door het gebruik van de verwarming. Hierop kan op verschillende manieren bespaard worden. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je veel bespaart op de gasrekening. Deze thermostaat kan automatisch de verwarming uit of lager zetten op momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent. Zo vergeet je nooit de verwarming uit te zetten op momenten dat deze niet nodig is. Daarnaast heb je ook inzicht op je verbruik, wat kan helpen met energie besparen.
Na het installeren van deze slimme thermostaat, bespaar je veel energie zonder dat je comfort er onder lijdt. Gemiddeld bespaart een slimme thermostaat zo’n €150 per jaar op de energierekening.

Een snelle douche bespaart energie

Helemaal zodra de ‘r’ weer in de maand zit, is een lange douchebeurt om lekker op te warmen natuurlijk heel fijn. Dat vindt ook je energiemeter, die flink staat te draaien en geld staat te slurpen. Juist hier valt voordeel te behalen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Wanneer jullie – als gezin – geen 9 minuten maar 5 minuten onder de douche doorbrengen, bespaar je jaarlijks 15.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is een besparing van gemiddeld € 70,- per jaar. Het timen van je douche levert dus echt geld op. Combineer dit met een waterbesparende douchekop en de energierekening wordt zelfs nog lager.

Wees sowieso zuinig met warm water

Door water efficiënter te verwarmen en minder warm water te gebruiken belast je minder het milieu. Zo maakt het een groot verschil welk type installatie je in huis hebt voor warm water. Ook kun je kranen voorzien van waterbesparende mondstukken. Met deze tips bespaar je op je warm water gebruik:

  • Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  • Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  • Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
  • Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.

Vervang gloeilampen

Traditionele gloeilampen verbruiken een grote hoeveelheid elektriciteit en moeten vaker worden vervangen dan energiezuinige alternatieven. Halogeengloeilampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en lichtemitterende diodelampen (LED’s) verbruiken 25 tot 80% minder elektriciteit en gaan 3 tot 25 keer langer mee dan traditionele gloeilampen.

Hoewel spaarlampen in de winkel duurder zijn, betekent hun efficiënte energieverbruik en langere levensduur dat ze op de lange termijn minder kosten.

Voorkom ontsnappende warmte

In de winter kan een woning gemakkelijk warmte verliezen, wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is in sommige gevallen subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten. Hiermee bespaar je dus flink op stookkosten.

Geld besparen op je energierekening (of iets anders)

Als financieel adviseur weten we alles over geldzaken, en kunnen we je ook helpen om geld te besparen. Heb je vragen, ben je op zoek naar bespaartips of wil je je financiële zaken uit handen geven? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top