skip to Main Content
Nieuwe Jaar, Nieuwe Zorgverzekering. Tips!

Nieuwe jaar, nieuwe zorgverzekering. Tips!

We gaan alweer naar het einde van het jaar toe: tijd om te kijken of het de moeite waard is om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Waar moet je op letten? We geven tips zodat jij de juiste zorgverzekeraar kiest voor 2022.

De kosten, ofwel de premie

Gemiddeld stijgt de prijs – ofwel de premie – voor de basisverzekering in 2022 met 4 euro per maand. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Sommige zorgverzekeringen zijn flink duurder (tot wel 162,60 euro per jaar), maar er zijn er ook die juist goedkoper (tot 50 euro per jaar) worden. In november heb je de nieuwe polis van je huidige zorgverzekeraar als het goed is ontvangen. Bekijk die goed en vergelijk deze met anderen.

Vergelijk de zorgverzekeringen nauwkeurig

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg. Welke zorgverzekeraar je ook kiest. Dat heeft de overheid zo bepaald. Maar basisverzekeringen kunnen bijvoorbeeld wel verschillen in een aantal andere voorwaarden:

  • Kun je zelf kiezen naar welke zorgaanbieder (ziekenhuis) je gaat
  • de service die je krijgt
  • de premie die je betaalt

Ieder jaar krijgt je uiterlijk rond half november het nieuwe polisblad van de basisverzekering die je nul hebt. Dat is een goed moment om te kijken of er een beter aanbod is. U kunt hiervoor een vergelijkingssite gebruiken. Doe je liever zelf de vergelijking? Of wilt je extra goed geïnformeerd zijn voordat je kiest? Bezoek dan de websites van bijvoorbeeld 3 zorgverzekeraars. Bekijk in het vergoedingenoverzicht goed wat die verzekering precies dekt.

De hoogte van het eigen risico

In 2022 is het minimale eigen risico hetzelfde als in 2021, € 385. Je betaalt het eigen risico voor zorg die in het basispakket zit, niet voor zorg waarvoor je aanvullende verzekeringen afsluit. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Voor een bezoek aan de huisarts geldt bijvoorbeeld geen eigen risico. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Je maximale eigen risico is € 885. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie.

Bekijk de verschillende soorten zorgverzekering

Er zijn verschillende soorten zorgpolissen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een naturapolis. Bij deze polis kiest je verzekeraar zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als je zorg nodig heeft, moet je uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders kiezen. Het is dan ook belangrijk om te controleren of uw verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die je het liefste zou gebruiken. Ook kun je kiezen voor een restitutiepolis: je kiest zelf de zorgaanbieder en de verzekeraar vergoedt de kosten.

Wel of geen aanvullende verzekering?

Ben je gezond en verwacht je in 2022 weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan zal maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s. Verwacht je groot onderhoud? Dan is een tandartsverzekering wel een goed idee. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld fysiotherapie: loop je dit jaar een marathon, dan is het wellicht het overwegen waard. 

Betaal de nieuwe zorgverzekering een jaar vooruit

Als je in één keer de verzekering voor een jaar betaalt, heb je een kortingspercentage van 1 tot 2%. Bij een basiszorgpremie van €1500 per jaar dus €15 tot €30. De zorgpremie per jaar betalen kan bij de meeste verzekeraars een leuk extraatje opleveren, zeker als je genoeg spaargeld op je rekening hebt. Bovendien heb je er dan voor de rest van het jaar geen omkijken naar.

Aanpassen of overstappen? Doe het op tijd

Kies je voor een andere polis bij je huidige verzekeraar? Doe dit dan uiterlijk 31 december. Wilt je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zeg uw huidige zorgverzekering dan vóór 1 januari op. En sluit de nieuwe verzekering vóór 1 februari af. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Zij zeggen je huidige polis op als je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit. 

Besparen op je zorgverzekering

Het is best een flinke terugkerende kostenpost, die zorgverzekering. Met deze tips lukt het je om er toch flink op te besparen. Wil je meer tips, of even sparren met onze financiële experts? Neem dan contact op. Vrijblijvend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top