skip to Main Content
Hoe Zit Het Met De Jubelton In 2022

Hoe zit het met de jubelton in 2022

In het regeerakkoord van Rutte IV staat dat er een einde komt aan de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning van €106.671. In 2024 is het zover, en is de jubelton definitief verleden tijd. Wat kan nog in 2022, en hoe zit het eigenlijk met die jubelton?

Wat is de jubelton precies?

Veel ouders, grootouders, tantes en ooms helpen hun (klein)kind, neef of nicht bij de aanschaf van een woning door gebruik te maken van de éénmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel ‘jubelton’ genoemd. De ‘jubelton’ bestaat sinds 2013. Destijds was deze éénmalige hoge vrijstelling, de ‘verruimde vrijstelling schenkbelasting eigen woning’ vooral bedoeld als instrument om de wankelende huizenmarkt een duw in de rug te geven. Maar de tijdens de kredietcrisis onder water geraakte huizen staan allang weer op het droge. Toch bestaat de jubelton nog steeds, en is het vrijgestelde schenkbedrag zelfs opgelopen tot 103.643 euro. 

Waarom wordt de belastingvrije schenking afgeschaft?

De regeling was bedoeld om woningbezit onder jongeren te stimuleren en het ‘onderwaterprobleem’ op de lossen. Maar in de praktijk zorgt die voor een ongewenste stijging van de huizenprijzen. Met de schenking van bijvoorbeeld ouders kan een volwassen kind fors hoger bieden op de huizenmarkt. In de huidige markt is overbieden van 10% of meer is eerder regel dan uitzondering. Hierdoor is het zonder inbreng van eigen geld vrijwel onmogelijk om een eigen huis te kopen. Al verwachten kenners dat een afschaffing van de jubelton nu niet de gewenste invloed zal hebben op het prijsniveau van woningen. Daarnaast gaan er stemmen op die zeggen dat de belastingvrijstelling het kabinet meer kostte dan gepland. Volgens een schatting van het ministerie van Financiën loopt Nederland jaarlijks een kleine 200 miljoen euro aan schenkbelasting mis. Het ministerie van Financiën was uitgegaan van ‘slechts’ 104 miljoen euro. Dat is dus flink hoger uitgevallen. 

Hoe hoog is de vrijstelling voor de eigen woning in 2022?

Het maximale bedrag dat je in 2022 kunt schenken waarbij de ontvanger een beroep kan doen op de éénmalige schenkingsvrijstelling, is 106.671 euro.  Er mag dan door deze schenker niet eerder aan dezelfde ontvanger zijn geschonken waarbij gebruik werd gemaakt van een éénmalige hoge vrijstelling. Is dat wel het geval, dan is de vrijstelling lager of zelfs nul. 

Hoe zit het met de jubelton voor samenwoners

Echtgenoten, geregistreerd partners en — onder voorwaarden — samenwoners worden voor de schenkbelasting gezien als één persoon. Dat heeft als consequentie dat ze samen aan dezelfde ontvanger maar éénmaal de jubelton kunnen schenken en van dezelfde schenker maar éénmaal de jubelton kunnen krijgen.

Van gescheiden ouders kan een kind ook maar éénmaal het maximum van de schenkingsvrijstelling krijgen. Is er geen ouder-kindrelatie tussen schenker en ontvanger, dan kunnen gescheiden partners elk een jubelton schenken aan dezelfde ontvanger(s). Woon je samen, dan heb je wel een samenlevingscontract nodig voor de Belastingdienst.

Mogelijkheden om te schenken

Er zijn nog wat manieren om te schenken aan kinderen of kleinkinderen:

  • Overwaarde eigen huis benutten
    Met de huidige lage rentestand kun je overwegen om de overwaarde op je eigen woning te benutten en een hypotheek op te nemen. Als de hypotheek niet meer dan 50% van de waarde van de woning bedraagt, kan deze in de meeste gevallen met een aflossingsvrije hypotheek worden verstrekt.
  • Herfinancieren vastgoedportefeuille
    Heb je een vastgoedportefeuille, maar wil je deze niet gedeeltelijk verkopen om te kunnen schenken? Dan kun je overwegen om een vastgoedfinanciering af te sluiten. De vastgoedportefeuille dient dan als zekerheid voor de terugbetaling van de lening.
  • Ook als je kind nu nog geen woning in het vizier heeft, is het mogelijk om dit jaar de jubelton al te schenken. Die kan dan nog heel 2023 ingezet worden voor het kopen van een woning. Het geld moet dan wel daadwerkelijk overgemaakt worden. Eventueel kun je ontbindende voorwaarden opnemen in de schenking.

Leeftijdsgrens jubelton

De ontvanger van de jubelton moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Wat dat laatste betreft: als de ontvanger van de schenking al boven de 40 jaar is, maar een partner heeft met een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar, kan de vrijgestelde schenking toch worden benut. Het moet dan om een partner gaan waarmee de ontvanger van de schenking is getrouwd of een samenlevingsovereenkomst is aangegaan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top